Putu merupakan santapan wajib rakyat Sri Lanka, dinikmati seperti nasi di Malaysia, dihidang bersama kari, sambal atau lauk-pauk lain. Hidangan ini memerlukan penggunaan puttu kudam (pengukus puttu).
Bahan-bahan:
Tepung beras merah, kelapa parut kering, air, garam.
Cara-cara:
- Dalam mangkuk besar, uli tepung beras merah bersama air suam dan secubit garam sehingga terbentuk ketulan.
- Kemudian, pecahkan ketulan sehingga menjadi tekstur kasar seperti pasir.
- Taburkan lapisan nipis kelapa parut kering ke dalam bahagian silinder puttu kudam, diikuti dengan lapisan tepung beras yang lebih tebal.
- Ulangi lapisan seterusnya dan tambah satu lagi lapisan kelapa parut kering sebelum menutupnya.
- Isi permukaan puttu kudam dengan air dan susun bahagian silinder di atasnya. Didihkan air.
- Putu siap dimasak apabila wap kelihatan keluar dari atas puttu kudam, sekitar 7-10 minit.
- Tolak putu dari puttu kudam dengan perlahan-lahan.
- Hidang bersama sambal atau kari.