Puttu Gaya Vishwa dan Janna

Putu merupakan santapan wajib rakyat Sri Lanka, dinikmati seperti nasi di Malaysia, dihidang bersama kari, sambal atau lauk-pauk lain. Hidangan ini memerlukan penggunaan puttu kudam (pengukus puttu).

Bahan-bahan:

Tepung beras merah, kelapa parut kering, air, garam.

Cara-cara:

  1. Dalam mangkuk besar, uli tepung beras merah bersama air suam dan secubit garam sehingga terbentuk ketulan.
  2. Kemudian, pecahkan ketulan sehingga menjadi tekstur kasar seperti pasir.
  3. Taburkan lapisan nipis kelapa parut kering ke dalam bahagian silinder puttu kudam, diikuti dengan lapisan tepung beras yang lebih tebal.

  1. Ulangi lapisan seterusnya dan tambah satu lagi lapisan kelapa parut kering sebelum menutupnya.
  2. Isi permukaan puttu kudam dengan air dan susun bahagian silinder di atasnya. Didihkan air.
  3. Putu siap dimasak apabila wap kelihatan keluar dari atas puttu kudam, sekitar 7-10 minit.
  1. Tolak putu dari puttu kudam dengan perlahan-lahan.
  1. Hidang bersama sambal atau kari.

Kongsi resepi ini